-1x Lumină principală Godox SL 300 II Bi (temperatură 5500K, intensitate 50%)
-2x Lumină LED Panel Neewer RGB 660 LED 50W (lumină albastră, intensitate 100%)
-2x Lumină LED Panel 2x Neewer Bi-Color 660 LED 40W (temperatură 5000K, intensitate 100%)
Disclaimer 1: Toate luminile Neewer pot fi controlate din aplicaţia Neewer de pe tableta Samsung din studio. Pentru Schema de Iluminare 1 din The Podcast Studio, LED Panel-urile RGB care luminează fundalul sunt setate pe lumină albastră.
Disclaimer 2: Pentru conectarea aplicaţiei Neewer la luminile LED Panel, este necesară setarea Blootooth ON pe tabletă.
- 2x BlackMagic Pocket Cinema Camera 6K Pro
- Camera 1 - cu obiectiv Irix Cine 11mm, setat pe diafragmă f 4.3
- înregistrează intern pe SSD Samsung T7 1TB gri;
- format înregistrare intern: Blackmagic RAW, Constant Quality, Q1, rezoluţie 6K (mai wide) sau 4K DCI (mai strâns, dar camera schimbă automat aspect ratio la 1.85), LUT Video aplicat din meniul camerei
Disclaimer 3: În cazul în care Camera 1 este setată pe rezoluţie 4K DCI, se va avea în vedere realizarea unei încadraturi puţin mai wide, pentru a se putea face un crop în post-producţie. Aspect ratio final va fi 16:9 şi crop-ul este necesar pentru eliminarea caşetei de 1.85
- Camera 2 - cu obiectiv Irix Cine 45mm, setat pe diafragmă f 4
- înregistrează intern pe SSD Samsung T7 1TB gri (sau Samsung T7 2TB gri, în funcţie de durata producţiei);
- format înregistrare intern: Blackmagic RAW, Constant Quality, Q1, rezoluţie 6K, LUT Video aplicat din meniul camerei
- Setările camerelor (parametrii de expunere, temperatură de culoare, contrast, saturaţie) pot fi controlate şi din ATEM atunci cand camerele sunt conectate la ATEM prin cablul HDMI şi ATEM-ul este conectat la ATEM Software Control, pe laptopul Macbook (prin cablu USB-C sau adaptorul Ethernet - USB-C).
- Facem focus-ul manual din inelul de focus al obiectivului la fiecare cameră. Pentru verificare, dăm dublu tap pe display-ul camerei (touch) şi se activează funcţia Magnifier.
- Camerele pot filma intern .BRAW pe SSD, iar ATEM-ul înregistrează în acelaşi timp semnalul video FullHD în codec-ul H264.
- Se conectează camerele prin cablu HDMI la ATEM: CAM 01 obligatoriu în input 1, CAM 02 obligatoriu în input 2, CAM 03 (dacă există) obligatoriu în input 3.
- Se conectează monitorul extern de regie la ATEM prin cablu HDMI din outputul HDMI al ATEM-ului.
- Se conectează cablul dublu XLR - jack mic din mixer în input auxiliar Mic 1 al ATEM-ului;
- Se conectează Atemul la ATEM Software Control (pe Macbook) prin cablul USB C sau prin adaptor Ethernet - USB C.
- Se deschide pe Macbook ATEM Software Control din bara dock a laptopului şi ne asigurăm că ATEM-ul s-a conectat automat la software.
- Se importă în ATEM Software Control Presetul în format .xml din Folderul “Atem Presets” de pe Desktop-ul laptopului. Fiecare client are Presetul corespunzător cu numele clientului trecut în denumirea presetului.
Indicatii importare: File > Restore > Desktop > Atem Presets > NumeleClientului-Podcast.xml (lasam bifate toate casuţele si facem click pe butonul “Restore”)
- În timpul filmării, se realizează montajul live din ATEM prin apăsarea butonului 1 pentru a se tăia pe Camera 1, a butonului 2 pentru a se tăia pe Camera 2 ş.a.m.d.
Disclaimer 4: Când avem camerele conectate la ATEM prin cabluri HDMI, ele comunică cu ATEM Software Control. Dacă am închis camerele, acestea "uită" setările din Software Control şi înainte de a filma trebuie conectat din nou ATEM-ul la Software Control pentru a-şi prelua setările.
Disclaimer 5: Uneori apare un bug la ATEM Software Control şi camerele nu preiau setările de Contrast şi Saturaţie din software. Pentru siguranţă, recomand cu tărie ca înainte de filmare să se mişte cursourul de Contrast şi cursorul de Saturaţie la fiecare cameră în parte înainte şi înapoi la setarea iniţială. Astfel, ne asigurăm că fiecare cameră primeşte setările corecte din Presetul de ATEM.
Disclaimer 6: Monitorul de regie care se conectează la ATEM este mai contrast decât imaginea înregistrată de ATEM. Acest lucru poate induce operatorul în eroare sau poate face ca el să nu observe dacă într-adevăr camerele au primit setările din Presetul de ATEM. Pentru a preîntâmpna situaţia, vă rog să urmaţi paşii de la Disclaimer 5.
Disclaimer 7: În cazul filmării cu 3 camere, Camera 3 trebuie setată ca Temperatură de culoare, Expunere, Contrast, Saturaţie din ATEM Software Control (la fel cum sunt deja setate camerele 1 şi 2)
- Înainte de a da REC din ATEM, conectăm SSD-ul roşu Samsung T7 1TB la ATEM prin cablul USB-C.
- Conectăm tableta Samsung la mixerul AUDIO Soundcraft UI24R prin Wifi şi intrăm de pe tabletă în aplicaţia mixerului de unde realizăm setările necesare şi dăm REC (vezi Procedură Sunet)
- Când se dă REC din ATEM (butonul REC în colţul din dreapta, sus al ATEM-ului), automat se dă REC şi la camere (Presetul importat în ATEM Software Control are această setare activată). Acestea filmează concomitent pe SSD-uri în formatul .BRAW.
- Ne asigurăm că avem semnal video de la toate camerele pe monitorul de regie (fără vreun flickr sau întreruperi de semnal) şi că acestea au setările de imagine corecte (inclusiv Contrast şi Saturaţie).
- Ne asigurăm că speakerii sunt în focus şi verificăm acest lucru pe display-ul fiecărei camere. Folosim funcţia Magnifier prin dublu tap (touch) pe display.
- Ne asigurăm că stick–ul USB este conectat la mixerul Audio în slotul de REC pentru a se înregistra sunet de backup direct din mixer pe stick-ul USB.
- Ne asigurăm că SSD-ul Samsung T7 1TB roşu este conectat la ATEM.
- Verificăm că aparatul de Aer Condiţionat este setat pe “Minimum Speed” în cazul în care acesta este pornit, pentru a ne asigura că este cât mai silenţios în timpul filmării.
- Facem un test de sunet şi ascultăm în căşti pentru a ne asigura că funcţionează corespunzător microfoanele speaker-ilor şi că nivelurile audio din aplicaţia mixerului sunt reglate corespunzător (vezi Procedură Sunet).
- Dăm REC la mixer din aplicaţia de pe tableta Samsung şi apoi dăm REC la ATEM. În acelaşi timp se va da automat REC şi pe camere.
- La finalul sesiunii video, dăm STOP la ATEM şi STOP la mixer (de pe tabletă). La camere se dă STOP REC automat odată cu ATEM-ul.
- Verificăm Fişa Clientului şi dacă aceasta include realizare de Fotografii Thumbnails, îi rugăm pe speakeri să rămână aşezaţi şi realizăm fotografiile cu aparatul de fotografiat Canon EOS 600D din studio.
- Aparatul de fotografiat este mereu setat să facă fotografii în format RAW + JPEG.
- Încadrăm fotografiile cu o rezervă de crop, deoarece la editare vor fi exportate diferite variante de aspect ratio.
- După încheierea sesiunii de filmare, se completează “Raportul de Producţie” în ClickUp.
- ClickUp se accesează de pe Macbook, din bara dock. Se caută task-ul corespunzător producţiei video tocmai încheiate, iar în câmpul de Descriere al subtask-ului “Filmare Podcast” se completează Raportul de Producţie.
- Raportul de Producţie trebuie să conţină punctual observaţii din timpul producţiei care ar putea fi relevante pentru echipă în etapa de post-producţie (ex. Dacă au existat întreruperi în timpul filmării, bâlbe sau reluări, dacă au existat probleme tehnice video sau audio)
- Este de ajutor dacă se specifică în Raportul de Producţie momentul aprox. Din podcast în care a apărut o întrerupere sau o problemă
- Orice alte informaţii tehnice legate de producţia video care ar putea fi relevante, sunt de ajutor dacă sunt menţionate în Raportul de Producţie.
- Dacă filmarea a decurs fără niciun fel de incidente sau întreruperi, se va specifica în Raportul de Producţie acest lucru pentru ca ceilalţi membrii ai echipei să nu confunde un Raport de Producţie făra incidente cu un Raport de Producţie necompletat.
De această procedură este responsabil:
Claudia
Data ultimei actualizări a procedurii:
September 28, 2023
© Copyright 2023. Amaze Media Production