03. Procedură pre-producție

Pregătirea bateriilor

- Se verifică şi se încarcă tableta Samsung.

- Se verifică şi se încarcă acumulatorii pentru aparatul foto Canon EOS 600D.

- Se verifică și se încarcă acumulatorii AA necesari pentru lavaliere dacă este nevoie.

Pregătirea alimentării la priză

- Înainte de filmare, ne asigurăm că toate echipamentele sunt instalate corect şi că avem suficiente prelungitoare multipriză cu protecţie la supratensiune pentru a alimenta aparatura de filmare (surse de iluminare, ATEM, mixer audio etc.).

Citirea Fişei Clientului

- Se citeşte Fişa Clientului al cărei link îl găsim în descrierea evenimentului de Producţie Video din Calendar.

- Fişa Clientului conţine informaţii tehnice relevante despre tipul de produs care urmează să fie filmat, decor, numărul de camere de filmare, spaţiul de înregistrare şi de stocare necesar, numărul de fotografii care se realizează la finalul filmării etc.

Pregătirea hardurilor şi a cardurilor

- Ne asigurăm că avem suficiente SSD-uri de cameră (cele gri) care pot fi formatate pentru filmare. Informaţii despre spaţiul de înregistrare de care avem nevoie se găsesc în Fişa Clientului pentru fiecare produs care urmează a fi filmat.

- Formatăm fiecare SSD de cameră (pe care urmează să filmăm) din meniul camerei.

Măsuri de siguranţă

- În toate situaţiile, ne asigurăm că atât înregistrarea video, cât şi cea audio se va face în două locuri în acelaşi timp, ca măsură de back-up. Mai exact:

  1. Video + Audio: - înregistrare FullHD, în format .mp4 pe SSD-ul conectat la ATEM  

         2. Video + Audio: 6K în format .BRAW cu sunet pe SSD-urile conectate la camere;

- Ne asigurăm că nu există surse de zgomot în încăperea în care urmează să filmăm (ex. Ventilatoare, microfonie). Setăm aparatul de Aer Condiţionat pe Minimum Speed pentru a fi silenţios sau îl oprim, după caz.

- Ascultăm în căşti sunetul din mixer şi ne asigurăm că microfoanele funcţionează corespunzător.

Verificarea echipamentelor

- În cazul echipamentelor care nu sunt permanent în studio sau la prima folosire se verifică şi se testează funcţionalitatea tehnică cu o zi înainte de filmare.

- În cazul echipamentelor permanente de la studio, se verifică funcţionalitatea înainte de filmare.

* Ce să avem în vedere atunci când facem verificarea tehnică a echipamentelor: aparatura funcționează optim, avem toate accesoriile necesare instalării aparaturii (șuruburi, adaptoare, multitools etc.), avem baterii noi sau acumulatorii încărcați, avem cardurile de stocare necesare cu suficient spațiu disponibil, calitatea sunetului și a imaginii este conformă.

Verificarea Preset-urilor pentru Atem

- Înainte de începerea filmării, conectăm ATEM-ul la Macbook prin adaptorul Ethernet la USB-C și pornim aplicația ATEM Software Control.

- Verificăm că este disponibil în folderul “Presets Atem” de pe desktop-ul Macbook-ului - presetul pe care urmează să îl importăm în ATEM Software Control. Denumirea preset-ului va fi în formatul NumeClient-Podcast.xml.

- Dacă urmează să filmăm un produs nou şi nu există deja presetul creat în folderul “Presets Atem”, se va importa un alt preset deja existent, se vor face modificările necesare în ATEM Software Control (expunere, temperatura de culoare etc.) şi se va salva noul preset cu denumirea corectă în folderul “Presets Atem”.

- Verificăm că ATEM Software Control comunică cu fiecare cameră conectată la ATEM și ne asigurăm că acestea au preluat setările de Contrast și Saturație din ATEM Software Control. Pentru a verifica acest lucru, mutăm cursorul de Contrast și Saturație înainte și înapoi la fiecare cameră.

Disclaimer: Uneori apare un bug la ATEM Software Control şi camerele nu preiau setările de Contrast şi Saturaţie din software. Pentru siguranţă, recomand cu tărie ca înainte de filmare să se mişte cursourul de Contrast şi cursorul de Saturaţie la fiecare cameră în parte înainte şi înapoi la setarea iniţială. Astfel, ne asigurăm că fiecare cameră primeşte setările corecte din Presetul de ATEM.

- După ce am importat în ATEM Software Control Presetul corespunzător sesiunii ce urmează a fi filmate, se va denumi sesiunea nouă din tab-ul Switcher > Output > Record > Filename cu NumeClient - NumeProdus - Numărul Episodului - Data filmării. Aceste informații vor apărea automat în denumirea folder-ului în care ATEM-ul va înregistra sesiunea filmată.

- După ce am urmat acești pași putem deconecta ATEM-ul de la ATEM Software Control și acesta va reține setările.

Dacă am închis sau am deconectat de la ATEM camerele, va fi necesar să conectăm din nou ATEM-ul la ATEM Software Control și să repetăm setările!

De această procedură este responsabil: 

Data ultimei actualizări a procedurii:

April 2, 2024

© Copyright 2024. Amaze Media Production